Více než 4,7 milionu zákazníků z celého světa ⭐⭐⭐⭐⭐

Doručení do 2-3 pracovních dnů
Doprava zdarma nad 1200 Kč
100% záruka spokojenosti
60 denní právo na vrácení
Home Ikone NOVO_phone
Doručení do 2-3 pracovních dnů
Doprava zdarma nad 1200 Kč
100% záruka spokojenosti
60 denní právo na vrácení

Nedostatek vitaminu D?


Poznejme vitamin D a jeho výhody


Vitamin D

zahrnuje vitamíny D-1, D-2 a D-3, rozd?lujeme zejména na dva nejd?ležit?jší typy: jako vitamin D2 (ergokalciferol) a

vitamin D3


(cholekalciferol).


?íká se mu také „slune?ní vitamin“, protože naše t?lo jej produkuje z cholesterolu, když je pokožka vystavena slune?nímu zá?ení.

Vitamin rozpustný v tucích má v t?le n?kolik d?ležitých funkcí, z nichž nejd?ležit?jší jsou regulace vst?ebávání vápníku a fosforu ze st?eva a podpora normálního fungování imunitního systému.

  • podpora zdraví sval?
  • pomoc p?i r?stu bun?k
  • snížení zán?tu, který pomáhá p?edcházet nemocem, jako je revmatoidní artritida a lupenka
  • regulace krevního tlaku
  • podpora kardiovaskulárního zdraví


Vzhledem k tomu, že neoptimální p?ísun vitaminu D by mohl p?edstavovat zdravotní riziko, se ve Slovinsku v sou?asné dob? realizují dva velké výzkumné projekty, jejichž výsledky již poskytly n?kolik odpov?dí na n?které klí?ové otázky.

Tato oblast byla zkoumána v národním pr?zkumu NUTRIHEALTH a výzkum pokra?uje v rámci výzkumného projektu „Výzvy pro dosažení dostate?ného p?ísunu

vitaminu D

«,

který vede Ústav výživy.


P?edb?žné výsledky nazna?ují, že zásoba


vitaminu D

je letos ješt? horší než loni.


Nedostatek vitaminu D až u 80% Slovinc?

Na otázku „Jaké jsou zásoby

vitaminu D

obyvatelstva Slovinska?“«

ve výzkumu v rámci národního ústavu NUTRIHEALTH,

Prof.




dr.


Igor Pravst, Ústav výživy, vedoucí výzkumu výživy:



»Ve studii byl p?ísun

vitaminu D


stanoven analýzou vzork? krve od 280 dosp?lých ve v?ku od 18 do 74 let.


Zjistili jsme velké rozdíly v dodávkách


vitaminu D


dosp?lé populaci Slovinska v r?zných ro?ních obdobích.


Mezi listopadem a dubnem bylo až 80% dosp?lých nedostate?n? zásobeno


vitamínem D

,

tém?? 40% m?lo dokonce závažný nedostatek.


Ješt? znepokojiv?jší byly výsledky hodnocení s p?ihlédnutím k p?ísn?jším doporu?ením Mezinárodní asociace endokrinologie, která ukazují, že mén? než 5% dosp?lých bylo optimáln? zásobováno b?hem zimy vitaminem D.



«

P?írodní zdroje vitaminu D


Vitamin D


se produkuje v k?ži pod vlivem slune?ního zá?ení.


Množství slune?ního sv?tla pot?ebné k syntéze dostate?ného množství


vitaminu D

se liší v závislosti na v?ku ?lov?ka, barv? pleti, vystavení slunci a základním zdravotním problém?m. Produkce

vitaminu D


v?kem klesá.


Navíc lidé, kte?í jsou vystaveni slunci, zejména v zimních m?sících, nemohou poskytnout t?lu dostate?né množství vitaminu v krvi.


Dalším d?ležitým zdrojem


vitaminu D

jsou potraviny, kde se vyskytují p?irozen?, ale stále nejsou dostate?né.

Nejd?ležit?jší výživové zdroje

vitaminu D

ve vyvážené strav? jsou hlavn? r?zné potraviny živo?išného p?vodu, nap?. ryby, vejce, mléko a mlé?né výrobky a rostlinné potraviny jej obsahují hlavn? v p?ípad? obohacených produkt?. Jednotlivec proto m?že do ur?ité míry p?ispívat k lepšímu p?ísunu

vitaminu D

pravidelným za?azováním t?chto potravin v doporu?ené frekvenci a množství.

Výrobci také p?idávají tento vitamin do n?kterých potravin, nej?ast?ji do ranních cereálií, r?zných pomazánek a nápoj?, kde je to také jasn? uvedeno na etiket?.


Podobn? jako u dopl?k? musí být ozna?eno množství p?idaného vitaminu D.


Dosavadní výsledky však rovn?ž zd?raznily výzvy v této oblasti, které bude t?eba ?ešit na širší evropské úrovni.



Prof.


dr.




Igor Pravst

, Ústav výživy:

»

Podle evropských právních p?edpis? o ozna?ování potravin nebo dopl?ky stravy obsahující 5 µg

vitaminu D

, nazna?ují, že obsahují 100% doporu?eného denního p?íjmu tohoto vitaminu. Referen?ní hodnoty pro denní p?ísun vitaminu D jsou vyšší (15 nebo 20 µg), takže n?kte?í výrobci potravin nebo dopl?ky stravy ?asto p?idávají upravené dávky, které ozna?ují jako nap?. t?i sta nebo dokonce více procent doporu?eného denního p?íjmu. Je t?eba poznamenat, že takové dávky obecn? nep?edstavují zdravotní riziko, protože s p?ihlédnutím k v?deckému stanovisku Evropského ú?adu pro bezpe?nost potravin je výše, která je uvedena stále bezpe?ná pro denní výživový p?íjem

vitaminu D

ze všech zdroj? , pro zdravého dosp?lého ?lov?ka až do 100 µg.

Nedostatek vitaminu D je stále ?ast?jší


P?i normálním vystavení UV paprsk?m je v?tšina lidí zásobuje vitaminem D v lét?, zatímco v naší zem?pisné oblasti b?hem podzimu a zimy jsme závislí hlavn? na dopl?ku p?íjmu vitamínu D. P?edstavuje jeden z nej?ast?ji p?idávaných dopl?k? stravy.

Problém nedostatku

vitaminu D


se však netýká pouze podzimu a zimy.


Také v letních m?sících, n?kte?í z nás nedopl?ujeme nedostatek vitaminu D, který zpracováváme po celý rok (?íjen až duben).

Mezi nejohrožen?jší skupiny s nedostatkem vitaminu D pat?í t?hotné a kojící ženy, lidé ve v?ku nad 70 let, miminka a d?ti do 5 let, lidé s tmavší pokožkou a osoby , které se velmi málo ukazují slune?nímu zá?ení.

Možná máte nedostatek vitaminu D z r?zných d?vod?
  • Ve své strav? nemáte dostatek vitaminu D
  • Nedostatek vitaminu D z potravy
  • Nejste vystaveni dostate?nému slune?nímu zá?ení
  • Játra nebo ledviny nemohou p?em?nit vitamin D na aktivní formu v t?le
  • Užíváte léky, které ovliv?ují schopnost t?la p?em??ovat nebo absorbovat vitamin D.

Jaké jsou nej?ast?jší p?íznaky nedostatku vitaminu D?

  • ?asté infekce a nízký imunitní systém

  • Zm?ny nálady
  • Snížená hladina vápníku
  • P?ibývání na váze
  • Úbytek kostní hmoty a zlomeniny
  • Bolest kostí a kloub?
  • Svalové k?e?e a slabost
  • Vy?erpání a celková únava


..co m?že také vést k vážn?jším problém?m a nemocem:

  • Astma
  • Cukrovka
  • Kardiovaskulární onemocn?ní (vysoký krevní tlak a / nebo postupné srde?ní selhání)
  • Osteoporóza a osteopenie jsou nej?ast?jší onemocn?ní kostí
  • Autoimunitní onemocn?ní
  • Syndrom chronické únavy
  • Alergie
  • Kožní onemocn?ní (dermatitida, ekzémy, ..)

Nedostatek

vitaminu D

se projevuje mimo jiné v horší p?irozené odolnosti (vrozená imunita) v??i akutním (virovým) respira?ním infekcím. V období vir? odborníci tvrdí, že je d?ležité zd?raznit, že

vitamin D

, pokud ho máme dostatek, m?že zmírnit pr?b?h onemocn?ní tím, že osdtraní nadm?rné zán?tlivé p?íhody v plicích.

Prof. dr. Marija Pfeifer, Ph.D. med., odborná internistka, endokrinoložka, prezidentka Asociace endokrinolog? Slovinska na SZD

:

»Vzhledem k rostoucím údaj?m o p?íznivých ú?incích vitaminu D na snižování výskytu virových respira?ních infekcí jsme p?ed n?kolika dny z iniciativy infektolog? s n?kolika kolegy napsali Doporu?ení pro náhradu

vitaminu D

.

Ve Slovinsku byla na konci lo?ského roku na národní úrovni z?ízena Expertní skupina pro p?ípravu národních pokyn? pro zásobování vitaminem D, kterou vedu.


V p?íštím roce plánujeme být schopni p?edstavit komplexní národní sm?rnice.

«



Sou?asná situace p?inutila n?které ?leny skupiny spojit síly a u?init prozatímní doporu?ení pro ú?ely zmírn?ní.


?íkají, že: „Na základ? údaj? o extrémn? vysoké prevalenci závažného nedostatku


vitaminu D

u slovinské populace na konci podzimu a zimy doporu?ujeme nahradit vitamin D3 preventivn?.«


V lét? lze pot?ebu

vitaminu D

v t?le dosáhnout krátkým mírným vystavením slunci a na podzim a v zim? je klí?ovým zdrojem výživa. Mnoho lidí si však klade otázku, jaké množství má je pot?eba dodat?

Kolik vitaminu D pot?ebujeme?


Množství

vitaminu D

,

které každý den pot?ebujete, závisí na vašem v?ku a kondici.


Doporu?ení pro dopln?ní stravy Vitaminem D v ur?itých obdobích:


U zdravých dosp?lých lidí je doporu?ené množství vitaminu D3 od za?átku ?íjna do konce b?ezna 800–2 000 IU denn?.


U rizikových skupin u chronických pacient? a starších osob ve v?ku od 70 let se po celý rok doporu?uje dávka 1 000 – 2 000 IU denn?.


T?hotným a kojícím ženám se rovn?ž doporu?uje užívat 1 500 – 2 000 IU vitaminu D3 denn?.


Pokud máte pochybnosti, m?žete také své hodnoty p?ed p?idáním otestovat.


U d?tí do 1 roku je doporu?ená dávka 400 – 1 000 IU denn? a od 1 do 18 let 600 – 1 000 IU denn?.


Pokud jsou již p?ítomny viry, m?že se zvýšit p?íjem vitaminu D.


Doporu?ená dávka b?hem tohoto období je 14 000 IU 4 dny po sob?, pokud jste p?edtím neužili dostatek vitaminu D, pak 2 000 IU denn?.


*IE – mezinárodní jednotky, 1000 IE = 25 mikrogram? cholekalciferolu


*

NIJZ 2013;


p?evzato z D-A-CH: Nové referen?ní hodnoty pro vitamin D. Ann Nutr Metab 2012;


60: 241–246


*

Holick M a kol.


Hodnocení, lé?ba a prevence deficitu vitamín?: Pokyny pro klinickou praxi endokrinní spole?nosti, J Clin Endocrinol Metab 2011;


96: 1911–1930

P?i vystavení slunci m?žeme p?ijmout asi 10 000 IU jednotek

vitaminu D


(nebo více).


Léka?ští odborníci ve studii z roku 2012 potvrdili, že s nedostatkem vitaminu D v krvi konzumací 5 000 IU jednotek vitaminu D denn? po dobu 3 m?síc? zvyšujeme hladinu vitaminu D v krvi na uspokojivou úrove? rychleji.


Ujist?te se, že máte dostatek

vitaminu D3

!